Velkommen til Kronborg

Kronborg Slot er et af Nordeuropas betydeligste renæssanceslotte og har årligt omkring 200.000 besøgende.

Slottet er kendt verden over fra Shakespeares 'Hamlet' og er stedet, hvor Holger Danske "sover" i kasematterne indtil Danmarks atter får brug for ham. Kronborg Slot stod færdigbygget i 1585 til Frederik II, men er oprindeligt påbegyndt af Erik af Pommern helt tilbage i 1420'erne.
Det er smukt beliggende direkte ud til Øresund med en imponerende riddersal (62x12 m.), rigsrådssal, kongens og dronningens kamre, slotskirken m.m.
Her kan du også se 7 af kongetapeterne, fremstillet til riddersalen, helt tilbage i 1585.

Kronborg byder også på masser af oplevelser for børn. Udover de mange særarrangementer i forbindelse med skoleferierne, har slottet også en række permanente aktiviteter for børnene. Herunder bl.a. opgavehæftet, klatremodel af Kronborg m.m.

Shakespeare's Hamlet

Hamlet dukkede først op for mere end 800 år siden i Saxo's "Danernes bedrifter" og er genskrevet af flere omgange. I ca. 1590 gendigtede den engelske dramatisker Thomas Kyds værket, hvor det fik sin karakter af hævndrama.
Omkring 10 år senere skrev Shakespeare det udødelige skuespil "Tragical History of Hamlet; Prince of Denmark", der den dag i dag er ét af de mest berømte og hyppigst opførte skuespil i hele verden.

Holger Danske

Holger Danske har i flere århundreder været et betydningsfuldt nationalt symbol for danskerne. Myten om statuen fortæller, at når riget trues af en ydre fjende, vil stenfiguren blive til kød og blod, og Holger Danske vil rejse sig for at forsvare fædrelandet.
Faktisk stammer myten fra den franske middelalder-litteratur i "Rolandskvadet" og først omkring 1510 dukkede historien op i Skandinavien, hvor heltefiguren via forfatteren, Christiern Pedersen fra Helsingør, naturligt blev knyttet til Kronborg. Den sovende fædrelandsforkæmper er populær blandt både undelandske og danske turister og hovedparten af alle der besøger Kronborg, kigger også forbi den kæmpen i kasematterne.

Gipsafstøbningen blev i 1985 udskiftet med en kopi af beton, idet gipsen blev ødelagt af det fugtige klima i kasematterne.

Telegraftårnet

Fungerede som pejlemærke for de mange skibe i Øresund med sin højde, kuppel og spir. I 1685 lykkedes det dog svenskerne med et sikkert træf at skyde spiret ned og man valgte efterfølgende ikke at genopføre det.
Det flade tag viste sig dog at være perfekt til placeringen af en optisk telegraf, der kunne signalere langs kysten hele vejen til København. Dog lykkedes det den engelske flåde at passere Helsingør uset i 1807 (efter sigende var røg og os fra ildsteder omkring Telegraftårnet skyld i, at signalet adrig nåede frem til København) og dermed nå frem til hovedstaden, hvor store dele af byen blev bombarderet og nedbrændt.

Kronborg Slot ligger knap 3 km. fra Helsingør Ferieby.

For praktiske informationer, åbningstider og billetpriser, besøg slottets egen hjemmeside.

Øvrige seværdigheder i Helsingør

Kulturværftet  |  Danmarks Tekniske Museum 

Øresundsakvariet  |  Esrum Kloster  |  Louisiana