Historien om Kong Odysseus belejring af byen Troja har sat dybe spor i europæisk kunst og litteratur.
Rundt på det græske ø-paradis, Ithaka, kan du gå i fodsporene på den eventyrlystne konge og fornemme storhedens tid i ruiner, udgravninger og grotter.

Ithaka er også en ø, der har været underlagt forskellige herredømmer. Det kan du opleve rundt omkring i de mange byer.

Historien kort fortalt

Ithaka har været beboet i årtusinder, ligesom de øvrige Ioniske Øer. Det viser udgravninger ved Pilikata bjerget. Her er spor, som går tilbage til forhistorisk tid. Ithaka har gennem tiderne været besat af Mykene, Makedonien, Romerriget, det Byzantiske Rige, Italien Frankrig, Rusland og Tyrkiet. I 1500-1700-tallet havde Ithaka sin store blomstringstid under venetiansk indflydelse. De mange landes indflydelse har hver især sat deres præg, men et jordskælv i 1953 ødelagde de fleste byer og bygninger. I 1960erne begyndte turismen at komme til De Ioniske Øer og Ithaka.

Helten i den trojanske krig

Ithaka er Odysseus' ø, hvis du spørger grækerne. Rundt om på øen møder du skilte, som viser vej til steder af mytologisk vigtighed. Kong Odysseus er en sagnhelt i digteren Homers lange epos, Iliaden. Her digter Homer 700 år f.Kr. om den trojanske krig og Odysseus lange rejse væk fra Ithaka. Odysseus var søn af Laertes og herskede over øen Ithaka 1.200 år f.Kr. Han var en af de mest fremtrædende græske ledere i den trojanske krig, og var helten i digteren Homers beretning Odysseen.

Besøg de mytologiske steder på Ithaka

3 kilometer nordvest for Vathi kan du besøge Nymfernes Grotte. Det fortælles i Homers Iliaden, at Odysseus her gemte en gave skænket ham af fæakernes konge på vej hjem fra den trojanske krig 1.200 år f.Kr. 

Halvanden time til fods sydøst for Vathi by ligger Aretousa kilden. Aretousa kilden optræder også i digteren Homers (700 f.kr.) beretning om Odysseus bedrifter. Myten fortæller, at da kong Odysseus vendte hjem forklædt fra den trojanske krig, blev han genkendt af sin trofaste hyrde netop ved kilden.

Vil du se Odysseus' palads skal du gå til bjerget Pelikata ved Stavrós by. Ifølge arkæologer er det stedet, hvor kong Odysseus havde sit palads. Lige uden for Stavrós ligger ruinerne af Homers Skole. På Stavrós' lille arkæologiske museum kan du se spændende udgravningsfund. Museet huser også en maske som arkæologerne mener har tilhørt Odysseus. På Stavrós bytorv står en buste af den mytologiske krigshelt Odysseus.

 

Læs mere om Ithaka