Den græske ø er verdensberømt som Odysseus ø, og med FolkeFerie.dk er øen kommet indenfor charterturistens rækkevidde. Dansk-amerikaneren Inge la Cour har haft feriehus på øen i over tyve år og giver her gode tips til dig, der vil rejse i Odysseus' kølvand.

 

”Ithaka er den rene og uspolerede ferieidyl!” I hvert fald ifølge dansk-amerikaneren Inge la Cour, som burde vide det bedre end de fleste. Den tidligere indretningsarkitekt bor i dag i Colorado, men gennem en snes år har hun tilbragt en stor del af somrene på øen, hvor hun i dag har det skønneste feriehus, med egen appelsin- og citronlund og oliventræer nok til at dække familiens forbrug af olivenolie. Intet mindre end Paradis på jord, som hun lykkeligt fortæller. Mange af vores gæster på øen har allerede mødt den snaksalige og meget livsglade 73-årige Inge, der ofte suser rundt på sin scooter sammen med sin amerikanske mand Tim. Og med i oppakningen er altid vandrestøvler, bikini og lidt hvidvin og brød.

”Ithaka inviterer til så mange stop og hyggestunder. Så er der et smukt udsigtspunkt, så dukker en vidunderlig strand op eller en hyggelig taverna. Min mand og jeg elsker at vandre på kryds og tværs, og vi ved aldrig, hvornår vandet uimodståeligt lokker os til at tage en dukkert”

Inge bor i udkanten af Ithakas hovedby, Vathi, med bare nogle få tusinde indbyggere. Byen ligger i bunden af Molo-bugten og har gode restauranter og indkøbsmuligheder, og selvom turisterne selvfølgelig fylder i gadebilledet, så er det også en by, der synes at hvile godt i sig selv:

"Det er en ærlig by. En by, hvor folk går på arbejde og børnene i skole, og hvor familierne så ellers hygger sig om aftenen på de små centrale pladser og tavernaer. Netop det gør, at turisterne kommer tæt på et ægte og ærligt hverdagsliv, som man bestemt ikke oplever på mere overrendte græske feriesteder", forklarer Inge la Cour, der elsker grækerne for deres gæstfrihed, og for deres lette vej til smil.

Når Inge har venner og familie på besøg, får de en hel fast introduktion allerede på førstedagen, og FolkeFerie.dks gæster kan med fordel følge trop. Rådet lyder:

”Tag op i bjergene og besøg øens tidligere hovedstad Paleochora. Byen gør måske ikke så meget væsen af sig, men udsigten er absolut det hele værd. Turen til Paleochora giver sådan et godt førstehåndsindtryk af øen, der trods sin størrelse har nogle imponerende bjergmassiver. Der bliver i hvert fald sagt ”ih” og ”åh” ret mange gange”, griner hun.

Inge fortæller ivrigt videre: ”Hold en velfortjent pause ved ruinerne af den lille kirke med de fine byzantinske vægmalerier. Her kan du lade tankerne flyve tusinder af år tilbage til Ithakas storhedstid, hvor øen, selvom den ikke er større end Samsø, var den stærkeste stat i området. Jeg vil også anbefale, at man slutter en dejlig dag af på den lokale taverna Okalioras, som ganske passende betyder ”en god time”. Her kan du prøve, om du kan huske, hvad læreren i din skoletid fortalte om Odysseus' lange hjemrejse fra Troja. De dramatiske bedrifter fra Homers oldgræske heltesagn genfortælles allerbedst over et glas af den lokale vin og lidt ærlig, god mad”.

Dag to tager Inge altid sine egne gæster med til Gidaki-stranden.

”Det er simpelthen verdens skønneste strand. Jeg har været så privilegeret at rejse i store dele af verden, men aldrig oplevet en skønnere strand end Gidaki. Selv i Australien har jeg ikke oplevet så lækkert vand, og i dag får sådanne steder normalt ikke lov til bare at ligge hen. Så bliver de plastret til med et stort hotel. Men her er det endnu stilheden og skønheden, der råder", forklarer hun.

Gidaki ligger lidt nord for Vathi, og turen kan gøres til fods, eller man kan tage en af de små både, der sejler fra byen og til stranden.

"Ithakas historie og kulturelle minder bør man naturligvis heller ikke snyde sig selv for. Lettest opleves det hele ved at tage på FolkeFerie.dks store ø-rundtur, og efterfølgende kan man så bruge en dag eller to på at udforske sine egne favoritter nærmere enten i lejet bil eller på scooter. Turen op mod den nordlige del af Ithaka til byen Stavros med den smukke kirke og torvet med busten af Odysseus er must see, ligesom man bør køre indenom Kathara klosteret på vejen. Og så er både småbyerne Frikes og Kioni, der begge nærmest ligger og skvulper i vandkanten, værd at gøre stop i og nyde en græsk salat og måske en omgang friskfanget blæksprutte. I sådan en stund er det, at Ithaka i den grad rimer på græsk ferieidyl", lover Inge la Cour.