Hold ferie med grøn samvittighed

Et energitjek af et feriehus i Gilleleje gav gode karakterer for energistyring til FolkeFerie.dk. Energistyring er på dagsordenen – både pga. miljø og økonomi.

Energirådgiver, Tine Grosby Hommelgaard, fra DONG Energy, var på besøg FolkeFerie.dk’s feriecenter i Gilleleje og var imponeret over de energisparetiltag, som FolkeFerie.dk har i feriehusene.
”Her kan man vist roligt holde ferie med god energi-samvittighed” indleder Tine og fortsætter: ”På ferien orker man ikke løftede pegefingre og påbud. Og FolkeFerie.dk har sørget for, at man ikke hele tiden behøver tænke over forbruget”.

Tine var særligt imponeret over den centrale energistyring, der sikrer, at der ikke er energispild i boligerne, når de ikke er beboede: Når husene er tomme, slår systemet automatisk over på frostsikring og varmen går ned på minimum 5 grader. Ved rengøring er personalet sikret en temperatur på 16 grader.

Gæsterne overtager energistyringen, fra det øjeblik de flytter ind. Her anbefaler Tine at tænke på varmen, som hurtigt kan løbe løbsk – især når man holder ferie uden for sommersæsonen. ”Brug rumtermostaten til at styre forbruget. Og husk, at for hver grad temperaturen i huset øges, stiger energiforbruget og dermed regningen med 5%. Brændeovnen supplerer med andet end hygge” siger Tine ”men her skal man huske at lukke for spjældet, når brændeovnen ikke er i brug. Ellers bliver elvarmen trukket ud gennem skorstenen”.

”Det er godt at se energisparepærer i lamperne” fortæller Tine, der forklarer, at pærernes lange levetid og det reducerede elforbrug er gode argumenter for at benytte dem – også i sommerhuset.

Gæsterne har mulighed for at læse energitips på informationssiderne på tv’et, når de er på besøg i ferieboligerne. ”Når man har så mange feriehuse, som vi har, bliver der sparet mange penge ved at sætte system i forbruget” udtaler Finn Hømpler, chef for vedligeholdelse og drift i FolkeFerie.dk ”og samtidig skåner det miljøet – og naturen…”

4 gode råd før du drager på ferie:

  • Tjek, at du har slukket for alle apparater med standby forbrug (for eksempel TV, pc, router og mikroovn).
  • Skru ned for termostaterne, hvis du er bortrejst i fyringssæsonen. Det er rigeligt med 16-18 grader, når du er væk.
  • Sluk evt. for køleskab, hvis du er på ferie i længere perioder.
  • Som tyverisikring, kan du sætte en timer på en lampe, der så tænder i udvalgte timer i løbet af døgnet. Sørg for, at der er en sparepære i lampen.

Sideboks:

Lån et sparometer

Du kan ringe til DONG Energy på telefon 72 10 18 18, hvis du vil låne et "Sparometer" og selv tjekke dit standbyforbrug eller i kroner og ører måle, hvad dine hårde hvidevarer koster per forbrugstime.